Moderatörler: biunlu, Esat Sanlav, Ubeyd
efending yazdı:...
efending yazdı:...
erhanmeco yazdı:
Herkese selamlar;
16 Mayıs Cumartesi Günü Saat: 14:00'da, Özer Sanat YouTube Kanalında gerçekleştirdiğim "Siyah & Beyaz Fotoğraf İşleme" video serisinin ikinci bölümünde camera raw ve photoshop kullanarak nasıl etkileyici siyah & beyaz fotoğraflar elde edilebileceğini sizlerle paylaşacak ve sorularınızı yanıtlayacağım.
Canlı yayına bu linkten ulaşabilirsiniz: https://youtu.be/3LWCTNFaSZ4
Özer Sanat YouTube Kanalı: https://www.youtube.com/c/OzerSanat1976
Selamlar, saygılar...
DrOpMaN yazdı:Erhan Üstad; çok kötü bir virus bulaştırdınız. Covid-19'dan kurtardım henüz ama Photoshop'dan kurtaramadım
Yıllardır "bari" fotoğrafta bulaşmayayım dediğim yazılımın kölesi olmaya doğru gidiyorum...
Allah sizin iyiliğinizi versin
DrOpMaN yazdı:Renk Uzayı (Color Space) hakkında bir soru.
Aralarındaki sıkala farkını biliyoruz da; şöyle bir durum var. Makine Adobe RGB çekiyor, RAW veya Jpeg bu şekilde saklıyorum.
Fotoğrafı işleyeceğim zaman Lightroom ile yine Adobe RGB olarak açıp düzenlemelerimi yapıyorum. Sonra baskı alacaksam Adobe RGB olarak saklıyorum, Web'de paylaşacaksam jpeg seçerek sRGB olarak sıkıştırıp paylaşıyorum. Buraya kadar tamam!
Fakat Photoshop kullandığımda renk uzayını Profoto RGB olarak çevirip işlediğimde renklerin ve tonlamalarının çok daha güzel ve pürüzsüz olduğunu görüyorum. Ancak bu defa renk sıkalası 3 defa değişmiş oluyor? Bunun bir sakıncası var mı? Sizler nasıl bir yol izliyorsunuz?
1- Adobe RGB -> İşleme Adobe RGB -> Arşivleme Adobe RGB veya sRGB
2- Adobe RGB -> Profoto RGB -> Arşivleme Profoto RGB veya sRGB
Hangisi önerilen yol olmalıdır?
ProPhoto RGB: Photoshop veya eklenti gibi başka bir programda düzenlenecek bir fotoğraf dosyasını dışa aktarırken kullanın. Dosya 16 bit TIFF veya PSD dosyası olarak dışa aktarılmalıdır. Tam renk aralığını kullanmak için yeterli bit derinliği içermediğinden, ProPhoto RGB renk alanını 8 bit dosyalarla kullanmanın pek bir anlamı yoktur.
sRGB: Internet standardıdır. Aynı zamanda monitörlerin büyük çoğunluğu da sRGB renk profiline göre kalibre edilir.
AdobeRGB: Ağırlıklı grafikerler tarafından kullanılır. Tıpkı insan gözünde olduğu gibi yeşil renk ekseninde daha geniş bir skala sunar, bu da karışım olduğundan diğer renkleri etkiler.
ProPhotoRGB: Ticari fotoğrafçılar ve grafikerler tarafından kullanılır. Hem yeşil, hem mavi ekseninde daha geniş bir renk uzayı sunar.
erhanmeco yazdı:...
ProPhotoRGB: Çok iyi renk kapsaması olan bir monitörünüz varsa, çok ciddiye aldığınız ve sonunda basacağınız projelerde.
AdobRGB: İyi renk kapsamasına sahip olan bir monitörünüz varsa, arşivleme ve baskı için.
sRGB: İyi bir monitörünüz yoksa, fotoğraf işlemek konusunda tecrübeniz ve renk+ton bilginiz sınırlı ise, fotoğrafçılığınız sosyal medya ile sınırlıysa
...
“Adobe Photoshop” sayfasına dön
Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir