1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

NameThatLens - Eski Tip Lensleri Kullananlar için

Gönderilme zamanı: Cum Ara 07, 2018 11:22 pm
gönderen DrOpMaN
Değerli arkadaşlar,

Bir çoğumuz eski Manuel Focus lensleri uygun adaptörler ile m43 makinelerimizde kullanıyoruz. Yine bir çoğumuz biliyoruz ki makine yazılımlarından sebep bu lens bilgileri Exif kaydına alınamıyor, dolayısıyla Lightroom veya Bridge gibi çoklu ortam RAW görüntüleyiciler ve düzenleyiciler bu fotoğrafların lens bilgisini sorgularken "no name" olarak listeliyorlar.

Yıllardır Linux Platformunda ben bu sorunumu Exiftool ile çözebiliyorken, Lightroom eklentisi olan LensTagger'ı keşfettim. Fakat LensTagger bir Lightroom eklentisi olduğundan mutlaka bu yazılımın kurulu olması gerekiyordu.

Artık gerekmiyor... Nasıl mı? Windows Plaformunda çalışan bir uygulama var ismi "NameThatLens"

Orijinal Sitesi https://www.jazzycamel.photography/NameThatLens

Bu sitede her türlü açıklama ve aşağılarda indirme linki bulunuyor. Fakat önemli açıklama Yazılım daha deneme aşamasında olduğundan önemli fotograf ve dosyalarınızı yedekleyip mümkünse ayrı bir klasör açıp o klasör içinde işlem yapmanız önerimdir.

Nasıl yapacağız?

1- Buradan Windows Sürümünü indiriyoruz (zip olarak gelecek) https://www.dropbox.com/s/r43n86elizc0ge0/NameThatLens_v0.3_win32.zip?dl=0

2- İnen dosyayı -muhtemelen indirilenler klasörüne inecektir- hiç bir işlem yapmadan yanlışlıkla silmeyeceğiniz bir alana taşıyın. Bu Belgelerim veya Resimlerim klasörü içi olabilir.

3- Zip dosyasını sağ tıklayıp tümünü ayıkla deyiniz; mevcut konuma yeni bir klasör olarak kendini açacaktır.

4- Açılan klasörün içinde iki dosya olması lazım NameThatLens.exe and exiftool(k).exe Bunlara hiç dokunmuyoruz. Bu iki dosyanın aynı klasör içinde bulunmaları gereklidir; birini silerseniz diğeri çalışmayacaktır.
Sadece NameThatLens.exe olana sağ tıklayıp "Masaüstüne Kısayol oluştur" diyoruz.

5- Masaüstündeki kısa yola çift tıklayp çalıştırabiliriz. Windows engelleyecek ve onay isteyecektir "Olsun; sen çalıştır" diyoruz.

6- Profil ayarlarımızı yapıyoruz. Önce kişisel bilgilerimizi sonra elimizdeki manuel lenslerin profillerini tek tek girmemiz gerekiyor. Helios, Pentax, Minolta, eski Leitz, Canon, Nikon vs. hepsinin...


Resim

Resim

Resim

7- Çalışacağımız RAW veya Jpeg dosyaları bir Klasör içine kopyalıyoruz (başlarına bir hal gelmediğinden emin olmak için)
Desteklenen dosya Türleri:

JPG, ARW, ORF, RAF,3FR, ARI, BAY, CRW, CR2, CR3, CAP, DATA, DCS, DCR, DNG, DRF, EIP, ERF, FFF, GPR, IIQ, K25, KDC, MDC, MEF, MOS, MRW, NEF, NRW, OBM, PEF, PTX, PXN, R3D, RAW, RWL, RW2, RWZ, SR2, SRF, SRW, TIF, TIFF, X3F


Gördüğünüz gibi Panasonic RW2 dosyaları ve Olympus ORF dosyaları bile desteklenmekte. Fatta Fujifilm ham dosyaları da sorunsuz çalışabilmekte (yabancı forumlarda okudum)

8- Açtığımız klasördeki tüm dosyalara veya sadece tek bir dosyaya MF Lensin bilgilerini tanımladığımız Lens Profillerinden seçerek yazdırabiliriz

Güle güle kullanın ;)

Re: NameThatLens - Eski Tip Lensleri Kullananlar için

Gönderilme zamanı: Cum Ara 07, 2018 11:29 pm
gönderen DrOpMaN
Hop! Bir de örnek ;)

ResimP1000089 by Korhan Kumral, on Flickr

Re: NameThatLens - Eski Tip Lensleri Kullananlar için

Gönderilme zamanı: Cmt Ara 08, 2018 2:12 pm
gönderen poormansmoodyblues
Çok işe yarar bir şeye benziyor hocam, paylaşımınız için teşekkürler. Ben manuel lenslerle çektiğim fotoğrafların diyafram bilgisini bir yere not etmiyorum, o yüzden çektiğim fotoğrafları hangi diyaframda çektiğimi ancak tahmini olarak söyleyebilirim. Aslında bir yerlere yazmak lazım ama filmli dönemlerdeki gibi sınırlı sayıda fotoğraf da çekmiyoruz ki, bazen tek bir enstantaneyi on kere fotoğraflıyoruz, farklı diyaframları ve netlik ayarlarını deniyoruz vs. Hepsini çekerken not etmek zaman kaybı olurdu. Oysa bazı dergi ve kitaplarda görüyorum, filmli dönemde çekilmiş (ISO yerine filmin ASA değeri yazıyor, oradan anlıyorum) fotoğraflarda diyafram değeri de paylaşılmış. Bu bilgileri biz de tutabilsek iyi olurdu.

Re: NameThatLens - Eski Tip Lensleri Kullananlar için

Gönderilme zamanı: Cmt Ara 08, 2018 2:17 pm
gönderen Kokopelli
Filmi denince sızlar içim. Minolta Maxxum 7 makinam var. Zamanında sırf bu bilgileri tutabilmek için bir özelliği vardi, başka hiçbir makinada gormedigim. Menüsünde son 7 makara filmin her karesi için çekim değerlerini tutar, istenirse de filme, fotoğraf karesine girmeyen, perforasyona çok yakın bir yerlere bu bilgileri "yakardi".

Ben de ancak şu lens ile bu makina diye klasörlere isim verebildim şimdiye kadar. Diyafram değerini tutmak çok da bir iş gibi göründü hep.

~SB

Re: NameThatLens - Eski Tip Lensleri Kullananlar için

Gönderilme zamanı: Sal Ara 11, 2018 12:05 pm
gönderen AKINLASINN
Bu konuyu takipte kalayım. Benim gibi tüm seti manuel biri için çok işe yarar.

Re: NameThatLens - Eski Tip Lensleri Kullananlar için

Gönderilme zamanı: Sal Ara 11, 2018 12:26 pm
gönderen DrOpMaN
RAW üzerinde bu uygulamayı çalıştırıyoruz. Unutmayın doldurduğunuz her alan Exif bilgisi yerine kendini yazar. Örneğin 1/250 gibi bir perde değeri yazarsanız değiştirilir; yazmasanız makinenin orijinal çekim değeri dikkate alınıp değiştirilmez. Bu konuda uyarayım dedim...

Sonra bu RAW dosyayı alıp istediğiniz yazılımla düzenleyebilirsiniz.

Re: NameThatLens - Eski Tip Lensleri Kullananlar için

Gönderilme zamanı: Prş Ağu 12, 2021 10:58 am
gönderen DrOpMaN
Arkadaşlar, bu NameThatLens uygulaması elinde olan var mı? Benim Download klasörü bulunan HD pert oldu. Uygulamayı web sitesinden de indiremiyorum; kapanmış.
Elinde olan bir sunucuya yüklerse çok mutlu olurum. Teşekkürler

(Google Drive, Yandex Disk, OneDrive olabilir)

Re: NameThatLens - Eski Tip Lensleri Kullananlar için

Gönderilme zamanı: Prş Ağu 12, 2021 11:05 am
gönderen DrOpMaN
DrOpMaN yazdı:Arkadaşlar, bu NameThatLens uygulaması elinde olan var mı? Benim Download klasörü bulunan HD pert oldu. Uygulamayı web sitesinden de indiremiyorum; kapanmış.
Elinde olan bir sunucuya yüklerse çok mutlu olurum. Teşekkürler

(Google Drive, Yandex Disk, OneDrive olabilir)


:!: Tamam, buldum :!:
Dropbox’a saklamışım :)