Eleştirel düşünce metodolojisi

Görüldüğü üzere :)

Moderatörler: biunlu, Esat Sanlav, Ubeyd

Kullanıcı avatarı
ciddibiri
Mesaj Panosu Yöneticisi
Mesajlar: 9055
Kayıt: Pzt Nis 06, 2015 6:57 pm
İletişim:

Eleştirel düşünce metodolojisi

Mesajgönderen ciddibiri » Çrş Ara 28, 2016 6:28 pm

Eleştirel düşünce metodolojisi.

Eleştirel düşünce, rasyonel bir argüman ortaya koyup onu anlamak ve daha önemlisi hatalı ya da safsata dolu bir argümanı tanımaktan ibarettir. Bunu yaparken kendimize sormamız gereken soru, mantık silsilesini takiben vardığımız sonucu ne kadar beğendiğimiz değil, vardığımız sonucun önermeyle uyumlu olup olmadığı ve bu önermenin doğru olup olmadığıdır.”

https://yalansavar.org/2016/12/28/carl- ... ontemleri/

Dahasını buradan okuyabilirsiniz. Lütfen okuyunuz okumadıysanız...

Biraz alıntı yapayım (...ki buradaki durumları abartısız "çok sık" yaşadım !)
günlük hayatta sıklıkla karşılaştığımız 20 adet argüman ve mantık safsatasını özetliyor:

Adam karalama (ad hominem): Yapılan argümandaki hatalara değil, argümanı yapan kişiye saldırmak: Dr. Falanca vergi kaçırma suçundan hapis yatmıştı, o nedenle verdiği diyet önerisini ciddiye almamak gerekir.

Otorite safsatası (argument from authority): Kişinin söylediklerinin geçerliliğine değil ünvanına bakıp söylediğini geçerli saymak : İsviçreli bilim insanları kireç çözücü kullanmanızı öneriyor.

İstenmeyen etki argümanı: Yapılan argümanı kanıtlarla desteklendiği için değil, istenmeyen sonuçları engellemek için doğru kabul etmek: Karısını öldürdüğü iddia edilen sanığı suçlu bulmamız gerekir, aksi takdirde diğer erkekler de karılarını öldürmek için cesaret alırlar.

Cehalete başvurma (appeal to ignorance): Ortaya sürülen argümanı, kanıtlarla desteklendiği için değil, aksini gösteren kanıt yokluğu nedeniyle doğru saymak: Elimizde dünyayı UFO’ların ziyaret ettiğine ilişkin hiç bir kanıt yok, demek ki evrende yalnızız.

Özel durum argümanı (special pleading): Argümanı destekleyen delil yokluğunda, argümanı destekleyecek veri bulmaktansa veri yokluğuna bahane bulmak: Aslında telepatik güçlerim var, ama odada TV olduğundan kanıtlayamıyorum.


Bizim millet çoook kolayca bu yollara başvurur. Bir konu hakkında test verileri paylaşırsınız mesela. Veriyi ben üretmemişimdir, testi yapan da, o değerlere ulaşan da ben değilimdir yani fakat konuyu sizin şahsi malınızmış konumuna çevirmeye çalışırlar. Mesela "Sen de şusun-busun" gibisinden.
INSTAGRAM : https://www.instagram.com/ciddiyibiri/ - flickr adresimiz - https://www.flickr.com/groups/m43turkiye/ - flickr kullanımına dair faydalı bilgiler - viewtopic.php?f=10&t=32 - Kişisel flickr : https://flickrock.com/ciddi - B L O G U M http://fotoptik.blogspot.com
-
Ekipmanlarım : E-P5 , OM-D E-M10 - 14-42mm. R II, 14-150 II, 25mm. F1.8, 60mm. F2.8 makro (Vivitar 75-205mm. tele, Olympus OM 50mm. F1.8, Carl Zeiss Jena 135mm. F3.5, Helios 44M-6 58mm. F2.0)
-
Tamrac Velocity 5766 çanta , Transcend TS RDF8K USB3.0 kart okuyucu, Sandisk SDHC UHS-I 45mb/s kart , Manfrotto PIXI mini tripod

Kullanıcı avatarı
ciddibiri
Mesaj Panosu Yöneticisi
Mesajlar: 9055
Kayıt: Pzt Nis 06, 2015 6:57 pm
İletişim:

Re: Eleştirel düşünce metodolojisi

Mesajgönderen ciddibiri » Pzr Oca 22, 2017 11:23 pm

Konu bilimsel bir şey. Işık da onu ölçen aletler de, sensörden çıkan veri de, hepsi. Optik dahi bilim. Bu testler fizik ve matematik bilimi temelinde. Bilimsel verileri kişisel tecrübeler ile kıyaslamak o hep buralarda çok sık lafı edilen "elma ile armut aynı kefeye konmaz" denilen şeyin aslında tam da söylenmesi gerektiği yerdir, cuk oturacağı yerdir. Şunu diyebiliriz belki ancak testteki ölçüm araç-gereçleri daha yeterli olabilir. Bu da fark etmez şu durumda çünki a,b,c,... hepsi aynı test araç-gereçleri ile test ediliyor ise bu sonuçlar yine de adildir.

x prosedürden y araçlarını kullarak a ve b ürünlerini testten geçirip bu sayısal verileri alıp önüne konulduğunda inkar etmek için "bana göre" diye bir laf ediliyor ise... O laf kalabalığına hiç tartışmasız cehaletinden cesaret ile mangalda kül bırakmamacasına konuşulması denmelidir. Bu sonuçlar matematik, fizik = gördüğünüz şey. Laf değil, yorum değil, zevk değil, bence şöyle-böyle değil, onca ama şöyle değil.

Böyle şeyler, aman sen-ben incinmeyeyim diye hoşgörüp geçiyoruz belki... E kimi zaman da laf lafı açıyor uzadıkça uzuyor, arada-sırada nahoş yerlere gittiği de oluyor. Artık biz ki hani en azından bu işlerle uğraşırken istemeden de olsa teknoloji, sensör, elektronikti, optikti, monitörler IPS TN vs., renk kalibrasyonu, beyaz ayarıydı, optikti vb. gibi bir çok şeyi ucundan da olsa bilim ile haşırneşir olmuş kişiler olarak şuncacık bir gerçeği öğrenmemekte neden ısrar ediyoruz ?

Bir tek DxO Mark da demiyor ki hem. Onlarca inceleme sitesi var denk koşullarda karşılaştıran. Nasıl test ettik diye detaylıca test prosedürünü de sizlerle paylaşan... Aynı şeyi diyorlar !..
İncelemelerde kullanılan ekipman-yazılım birisi şu mesela
http://store.imatest.com/software.html

Bizler daha 150-200 $'lık çoğumuzunki TN panel(sRGB renk uzayının dahi %78'ini mi ne verebiliyor) monitöreler ile çektiğimiz fotoğraflara bakarken bu incelemelerde kullanılan test ekipmanların yakınından geçemezken bütün bu bilimsel sonuçları inkar etmek ancak bizim gibiler için bu kadar kolay ve keyfi olabilir zaten.

Özellikle birisine bir şey demek için yazmadım bunları. Alınıp-bilenip içeriği saptırmayınız lütfen. Eğer bir arkadaşım bu dediklerimi destekler veya çürütür nitelikte bir yorum yapmayı ister ise herkes adına rica ediyorum lütfen benim gibi şahsa ait bir şeyler değil de konu içeriğindeki bilgilerde var ise gördüğü eksik veya yanlış bunlara ait bilgi paylaşımı yapsın, eklesin-çıkartsın. Hepimiz öğrenelim, hepimiz yararlanalım, hepimiz zamandan da kazanalım birbirimizden de faydalanalım.

Size mümkün olan en denk koşullarda test sonuçlarını sunmayan hiçbir kişisel yorumu bir ürünün fiziksel kapasitesine dair veri olarak kabul etmemenizi öneririm. Kişisel yorumlarda etkenler çok değişkendir ve bir kişi için "çok iyi" olanın sizin için de "çok iyi" olması elbette her zaman mümkün olamaz. DxO Mark sitesinin incelemeleri hakkında konuşuyorsanız bilmelisiniz ki burası sadece "sensör" testi yapar. Bir ürünü lens çeşitliliği, fiyat, yazılım, ergonomi, her alanda hız, donanımsal diğer teknolojik özellikleri vb. yönünden hiç ele almaz. %5, %10'luk bir sensör farkı birisi için elindeki ürünün diğer yönleri nedeniyle daha iyi görünmesine sebep olabilir. Mehmet ille de ergonomi derken, Ahmet ille de taşınabilirlik dediği için bu %5, %10 farkı gözardı edip memnun olduğu ürün hakkında olumlu yorum yapabilir. Böyle yorumlar bilimsel test sonuçlara karşıt yada destekler veriler değildir. Aynı kefeye konamazlar. Gider bakarsınız mesela dpreview.com 'a orada ürünü komple inceler, sonuçta yorum yapar ve orada der ki işte örneğin "netleme hızı yavaş, lens çeşitliliği az, fiyatı sınıfına göre yüksek, gövde kalitesi ucuz plastik hissi veriyor, jpegleri iyi değil, raw'ı güçlü, vs. DxO Mark'ta böyle şeyler göremezsiniz. Çünki incelediği şey bir tek sensörüdür o makinanın. Test prosedüründen geçirip elde ettiği fiziksel sonuçların matematiksel dökümünü önünüze koyar. Evvelki inceledikleri marka ve modeller ile karşılaştırmanız için de bir arayüz yapmıştır. Seçer bakarsın, gördüğün şey bilimsel veridir. Öyle incelemeyi yapan editörün minimum da olsa kişisel hiçbir etkisi yoktur bu verilerde.

Ürün incelemelerinde test sonuçlarını (özellikle belirtmek lazım ki artık Türkiye'de inceleme adı altında basbayağı ürün reklamı-tanıtımı yapılıp yayınlanıyor) kişisel zevk, tecrübe, bilgi ve beceri, sonradan yazılımsal müdahale vb. gibi etkenler olmaksızın görürsünüz.
INSTAGRAM : https://www.instagram.com/ciddiyibiri/ - flickr adresimiz - https://www.flickr.com/groups/m43turkiye/ - flickr kullanımına dair faydalı bilgiler - viewtopic.php?f=10&t=32 - Kişisel flickr : https://flickrock.com/ciddi - B L O G U M http://fotoptik.blogspot.com
-
Ekipmanlarım : E-P5 , OM-D E-M10 - 14-42mm. R II, 14-150 II, 25mm. F1.8, 60mm. F2.8 makro (Vivitar 75-205mm. tele, Olympus OM 50mm. F1.8, Carl Zeiss Jena 135mm. F3.5, Helios 44M-6 58mm. F2.0)
-
Tamrac Velocity 5766 çanta , Transcend TS RDF8K USB3.0 kart okuyucu, Sandisk SDHC UHS-I 45mb/s kart , Manfrotto PIXI mini tripod

Kullanıcı avatarı
ciddibiri
Mesaj Panosu Yöneticisi
Mesajlar: 9055
Kayıt: Pzt Nis 06, 2015 6:57 pm
İletişim:

Re: Eleştirel düşünce metodolojisi

Mesajgönderen ciddibiri » Pzr Oca 22, 2017 11:27 pm

DPreview jpeg'lerin de RAW'ların da orijinallerini "Al indir, kendin gör" diye veriyor. Bugüne kadar kaç tanesini indirip baktım ise jpeg'leri direk makina çıktısı. RAW'ları da... Yani ben zerre bir kanıt göremedim DPreview'in kasten bir oynama yaptığına dair. Hani exif'de falan görsem bir harici programın imzasını diyebilirim ki "Bunu programla raw'dan çevirmiş". Ötekini çevirmemiş ise aynı program ile aynı ayarlarda eğer o zaman diyebilirim "x lens yada gövdeye özel mualeme yapmış".
-
Şuradan stüdyo testine giren modellerin jpeg yada raw'larını indirebiliyoruz https://www.dpreview.com/reviews/image- ... 4660550197
Dolayısı ile elinimizde en ufacık da olsa bu görüntülerde herhangi bir oynama yapıldığına dair kanıt var mı ? Çünki DPreview'in verdiği bu dosyaların hepsinde "exif" leri kapı gibi kanıt. Çürütmek için de "ama bence" falan gibi sözlü yorumlar değil de dengi olacak şekilde kanıt bulmamız gerekmez mi ?

Örneğin indirdim bir jpeg'i stüdyo test karşılaştırma ekranından ve detaylı özelliklerine baktım...

Resim

Olsa olsa ancak makina ayarlarından belki bu keskinlik, kontrast, vb. ayarları ile oynanmış olabilirdi belki ama o da yok.
Şimdi kim bizi bu fotoğrafın gerçek olmadığına, değiştirilmiş olduğuna hangi dengi karşıt kanıt koyup inandırabilir ? Buyursun yapabilen var ise. Aynen bu kanıtta olduğu gibi zerre yorum olmaksızın fiziki veri, görsel ile şu kanıtı çürütsün.
INSTAGRAM : https://www.instagram.com/ciddiyibiri/ - flickr adresimiz - https://www.flickr.com/groups/m43turkiye/ - flickr kullanımına dair faydalı bilgiler - viewtopic.php?f=10&t=32 - Kişisel flickr : https://flickrock.com/ciddi - B L O G U M http://fotoptik.blogspot.com
-
Ekipmanlarım : E-P5 , OM-D E-M10 - 14-42mm. R II, 14-150 II, 25mm. F1.8, 60mm. F2.8 makro (Vivitar 75-205mm. tele, Olympus OM 50mm. F1.8, Carl Zeiss Jena 135mm. F3.5, Helios 44M-6 58mm. F2.0)
-
Tamrac Velocity 5766 çanta , Transcend TS RDF8K USB3.0 kart okuyucu, Sandisk SDHC UHS-I 45mb/s kart , Manfrotto PIXI mini tripod


“Bilim & Teknoloji & Sağlık” sayfasına dön

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir