Olympus Live Composite ile Marmaris’ te Yıldız Pozlama. (Yıldız İzi – Star Trail)

Nasıl çektim, nasıl çekilir, nasıl çekmiş, hekimden sorma-çekenden sor demişler !.. Sorgu odasına hoş geldiniz !..

Moderatörler: biunlu, Esat Sanlav, Ubeyd

Kullanıcı avatarı
biunlu
Mesaj Panosu Yöneticisi
Mesajlar: 2278
Kayıt: Çrş Şub 08, 2017 9:56 pm
Konum: Denizli-Aydın
İletişim:

Olympus Live Composite ile Marmaris’ te Yıldız Pozlama. (Yıldız İzi – Star Trail)

Mesajgönderen biunlu » Pzr Haz 04, 2017 9:21 pm

Sitemde teknik ile anıyı birleştiren bir yazı yazdım. Buraya da ekliyorum. Siteyi ziyaret ederseniz büyük emek harcadığım yazımı google'da üst sıralara taşıyabilir ve beni memnun edersiniz.

https://ilkelifoto.wordpress.com/2017/06/04/marmariste-yildiz-pozlama/

Olympus Live Composite ile Marmaris’ te Yıldız Pozlama. (Yıldız İzi – Star Trail)

Yıldız fotoğraflarını iki başlık altında toparlayabiliriz. Biri Samanyolu (Milky way) diğeri Yıldız izi (Star Trail)

Yıldız pozlama hep denemek istediğim bir teknikti. Ancak hızla artan ışık kirliliğinden ötürü çocukluğumuzda çok rahat görebildiğimiz yıldızları artık göremiyor ve uzun süredir hayalini kurduğum tekniği gerçekleştiremiyordum. Sonra imdadıma Olympus yetişti. Bugün ışık kirliliği dahi olsa, havada yıldızları görebiliyorsanız “yıldız izi” fotoğraflarını nasıl çekebilirsiniz bundan bahsedeceğim.

***
Resim

Aynasız makineye sahip olmanın verdiği özgürlük ile makinemi istediğim yere götürebiliyordum. İki günlük Marmaris İçmeler tatilimin birinci gecesinde, gökyüzünde parlayan yıldızları görünce yatmadan aklımda bu fikir canlandı. Makinem gibi yine hep yanımda olan mini tripodumu kurdum ve yıldız izi çekimine başladım.

***

Olympus live comp destekleyen gövdeye sahipseniz bu iş çok ama çok kolay. Olympus etrafta aydınlık alanlar dahi olsa, istediğiniz kadar uzun pozlama yapabileceğimiz bir özellikle donatılmış. İsmi Live Composite (live comp) ya da Türkçe karşılığı ile karma çekim.

Olympus gövde yoksa üzülmeyin belki yazının sonlarına doğru bir tane almaya karar verirsiniz?

Neler gerekiyor?

Uzun pozlama yapabileceğimiz D-slr ya da Aynasız sistem gövde.
Elinizdeki en geniş açı ve en geniş diyaflaramlı objektif.
Rüzgardan titreşimden etkilenmeyen bir tripod
Güvenlikli, mümkünse zifiri karanlık bir bölge.


Yıldız İzi Nasıl Kaydedilir?
Amacımız yıldız izi yaratmak ise, bu teknik ile ilgili farklı yöntemler mevcut.

Tek seferde yıldız izi.

Makine M modda (manuel) ISO 100 olarak ayarlanır. Objektifinizin izin verdiği en açık diyafram seçilir. Örneğin f.2,8 gibi açık bir değere getirilir. Gökyüzünü pozlarken ortalama 20 saniyeden sonra yıldızlar iz bırakmaya başlar. Bunun için uzun süre pozlama yapabileceğimiz makinenizin de bulunan bulb modunda 10 – 15 – 20 – 30 dakika gibi süreler denenir.

Ancak bizi bekleyen bir kaç sıkıntı var.

Birincisi kesinlikle zirifi karanlık bulmalısınız. Çünkü en ufak ışık kaynağı dakikalarca pozlandığında ışık patlaması yaratacaktır.
Türkiye’ de ışık kirliliğinde en az etkilenen yerleri aşağıdaki linklerden görebilirsiniz.



Uzun pozlamada iso yüksek olsun olmasın sensör ısınır ve birbiriyle etkileşen pixseller gren (kumlanma) oluşturmaya başlar. Greni minimuma indirmek için makineden gren azaltma aktif edilmelidir. Ancak gren azaltma açıksa çekim süresi kadar makine gren azaltma işlemi yapar. Bu hem zaman, hem de pil yetersizliği yaratabilir.
Daha uzun yıldız izleri için birden fazla çekim yapılıp birleştirilebilir. Ancak sensör ısınmasına karşı çoğu makinelerin max 30 dakika bulb moduna izin verdiği düşünüldüğünde bunun makineye etkisi ne olur kestirmek zor.

Birçok çekim ile yıldız izi.

Birçok çekimden kastım onlarca belki de yüzlerce 20sn 30sn gibi çekimler yapıp harici programlar ile bu çekimleri birleştirmek olabilir.

Bunun için iso 800-1600 aralığında, diyafram f. 5,6 – f.8 gibi kısılarak denemeler yapılabilir. En güzel sonuçta çekime başlanır.

Uzun zorlu bir süreçtir. Hafıza kartında yer sorunu olmaması için önlem alınmalıdır.

Yıldız izi çekiminde beklenirse aralarda boşluklar kalabilir.

Time Lapse ile

Makineniz Time Lapse video destekliyor ise bu yöntem de denenebilir. Birçok çekim ile ortaya bir video çıkar, makinenizden bu çekimleri saklanmasını isterseniz sonunda hem bir dizi fotoğraf hem hızlı bir film ortaya çıkar.

Dikkat: Hafıza kartınız yeterince büyük olmalı.

Ancak yine izleri birleştirmek için harici bir yazılıma ihtiyacımız var.

Live Comp ( Live Composite ) Karma Çekim ile Yıldız Pozlama

Yazdık yazdık kuyruğuna geldik. Olympus gövdeye öyle bir özellik koymuş ki kullanmamak olmaz.

Özetlersem Makine sizin seçtiğiniz 1/2 saniye ile 60 saniye aralıklarla siz durdurana kadar çekim yapıyor, bunları kendisi birleştiriyor ve canlı canlı eklenen ışık değişimlerini ekrandan size gösteriyor.

Sadece ışık değişimlerini kaydettiği için kareye giren aydınlık alanlar ilk fotoğraftaki kadar parlak kalıyor ve asla ışık patlaması olmuyor.

Menü içinde Live Composite nerede?

Bunun için makineyi M (manuel) moda alıyoruz. Pozlama süresini arttırma başlıyoruz. 1/30sn, 1sn, …. 30sn, bulb ,live time ve en son karşımıza “live comp” geliyor.

Çekim Başlasın.

Kullandığım ekipmanlar.

*Olympus M10 Mark II
*Olympus M. Zuiko 12-50mm
*Manfrotto Pixi Evo

Objektiften manuel odaklama ile net çıkmasının istediğim yeri belirledim. Makine sağ olsun ” zorlanma ayarı” adlı özellik ile manuel odaklamada neresinin net olduğunu kırmızı noktacıklar ile gösteriyor. Bu ayrı bir yazı konusu. Sonraya bırakalım.

Ben ilk denememde 13mm ve 20 saniye belirledim.
İso 1600
f.6.3 tü.

İlk çıkan görüntü hoşuma gidince çekime devam ettim. Koyulukların böylesine bol olduğu bir çekimde işlemek kolay olsun diye raw+jpeg çektim.

Live Composite Nasıl Kullanılır?

Karma çekime hazırlanmak için bir kez deklanşöre basıyoruz, belirlenen süre boyunca makine pozlama yapıyor. Ekranda “karma çekime hazır” uyarısı geliyor. Deklanşöre bir kez daha bastığımızda makine belirlenen süre kadar pozlama yapıyor ve sonunda ekranda görüntü beliriyor. Ve siz hangi süreyi belirlediyseniz o sürelerin katlarında ekranda yıldızların hareketi ile izler eklenmeye başlıyor.



Artık ekranda 1 saat 10 dakika olduğunu görüyordum, uykuya yenik düşüp ,yarın daha özenli ve daha uzununu çekerim diyerek çekimi sonlandırdım.

Resim

Yukarıda makinenin jpeg çıktısını görüyorsunuz. Sağ üst köşede pembemsi alan ay dedeye yakın bölge Ay’ :) ı kadrajın dışına da alsam ilk çekimde yine ışığı kadraja girdi. Daha sola kayma şansım yoktu ancak 5 dakika sonra başlasam ya da açıyı daraltsam kadraja girmeyecekti.

Aşağıda ise kadrajda gereksiz yer işgal eden balkon korkulukları ve binadan ayırmak, birazda ton vermek amacıyla işlediğim fotoğrafın son halini görüyorsunuz.

Resim

Tatilimin ikinci gününde daha kusursuz bir çekim yapacaktım ama beni bir sürpriz bekliyordu. Hava muhalefeti. Gökyüzünde bulutlar yıldızları görmeme izin vermiyordu.

Resim

Böylesine büyük hayal kırıklığından sonra bende gece kulübünün ışığını çekeyim bari dedim ve bu amaçla 2 x 20sn lik live comp örneği yarattım.

Resim

Evet sevgili arkadaşlar bugün size Yıldız izi ve Live composite özelliğini anlatmaya çalıştım. Live Comp modunu yıldırım yakalamak, ışık ile yazı yazmak amaçlı da kullanabilirsiniz. Hayal gücünün sınırı yok.

ResimResim
Olympus OMD EM10 Mark II - Silver
M.ZUIKO DIGITAL ED 12-40 mm 1:2.8 PRO
M.ZUIKO DIGITAL ED 45mm F1.8
M.ZUIKO DIGITAL ED 60mm 1:2.8 Macro Lens

Tripod: Manfrotto Pixi Evo
Çanta: LOWEPRO SLINGSHOT 200 AW
Flaş: Godox tt350o /
Manueller: Olympus 50mm f/1.8 OM Zuiko
flickrr / 500px
web adresim:
https://ilkelifoto.wordpress.com/

Kullanıcı avatarı
DrOpMaN
Mesaj Panosu Yöneticisi
Mesajlar: 4063
Kayıt: Prş Mar 09, 2017 9:19 pm
Konum: Düzce
İletişim:

Re: Olympus Live Composite ile Marmaris’ te Yıldız Pozlama. (Yıldız İzi – Star Trail)

Mesajgönderen DrOpMaN » Pzr Haz 04, 2017 10:06 pm

Emeğiniz ve paylaşım için teşekkürler.
İyimser, Güleryüzlü, Sokulgan, Uyumlu, Özgürlükçü, Dürüst, Güvenilir, Disiplin sevmez, Araştırıcı, İyi konuşmacı, Sıcak kanlı, Ateşli, Becerikli
Flickr: https://www.flickr.com/photos/55958650@N07/
İlanlarım: https://www.sahibinden.com/arama?userId ... K2OiRccGYA

Kullanıcı avatarı
ciddibiri
Mesaj Panosu Yöneticisi
Mesajlar: 9050
Kayıt: Pzt Nis 06, 2015 6:57 pm
İletişim:

Re: Olympus Live Composite ile Marmaris’ te Yıldız Pozlama. (Yıldız İzi – Star Trail)

Mesajgönderen ciddibiri » Pzr Haz 04, 2017 10:55 pm

Güzel çalışma yapmışsınız. Emekleriniz için ve bizimle paylaştığınız için teşekkür ederim.
INSTAGRAM : https://www.instagram.com/ciddiyibiri/ - flickr adresimiz - https://www.flickr.com/groups/m43turkiye/ - flickr kullanımına dair faydalı bilgiler - viewtopic.php?f=10&t=32 - Kişisel flickr : https://flickrock.com/ciddi - B L O G U M http://fotoptik.blogspot.com
-
Ekipmanlarım : E-P5 , OM-D E-M10 - 14-42mm. R II, 14-150 II, 25mm. F1.8, 60mm. F2.8 makro (Vivitar 75-205mm. tele, Olympus OM 50mm. F1.8, Carl Zeiss Jena 135mm. F3.5, Helios 44M-6 58mm. F2.0)
-
Tamrac Velocity 5766 çanta , Transcend TS RDF8K USB3.0 kart okuyucu, Sandisk SDHC UHS-I 45mb/s kart , Manfrotto PIXI mini tripod

yus49
Müdavim Üye
Mesajlar: 217
Kayıt: Cmt Nis 01, 2017 8:22 pm
Konum: İzmir/İstanbul

Re: Olympus Live Composite ile Marmaris’ te Yıldız Pozlama. (Yıldız İzi – Star Trail)

Mesajgönderen yus49 » Pzt Haz 05, 2017 10:01 pm

Oo icmeler:) enfes bir yer sakin huzurlu. Gecen yaz bi hafta tatil yapmistim tavsiye ederim:)

Yazi sahane mesela hic anlamam ben yildiz pozlama vs nasil yapilacagini guzel anlatmissiniz sagolun. ozellikle samanyolunu cok denemek istiyorum ama istanbulda nerdeeeee karanlik yer. izmire bir gideyim evin karsisi dag kapkaranlik biraz yildiz islerini deneyeyim bakalim nasil bir sey:)

Kullanıcı avatarı
biunlu
Mesaj Panosu Yöneticisi
Mesajlar: 2278
Kayıt: Çrş Şub 08, 2017 9:56 pm
Konum: Denizli-Aydın
İletişim:

Re: Olympus Live Composite ile Marmaris’ te Yıldız Pozlama. (Yıldız İzi – Star Trail)

Mesajgönderen biunlu » Pzt Haz 05, 2017 10:06 pm

yus49 yazdı:Oo icmeler:) enfes bir yer sakin huzurlu. Gecen yaz bi hafta tatil yapmistim tavsiye ederim:)

Yazi sahane mesela hic anlamam ben yildiz pozlama vs nasil yapilacagini guzel anlatmissiniz sagolun. ozellikle samanyolunu cok denemek istiyorum ama istanbulda nerdeeeee karanlik yer. izmire bir gideyim evin karsisi dag kapkaranlik biraz yildiz islerini deneyeyim bakalim nasil bir sey:)


Ege ege ege. :D

Live Composite Yıldız izinde yardımcı oluyor ama iş samanyolu' na geldi mi makine falan kurtarmıyor. :) Zifiri karanlık şart.

Uzun yolculuğu sıklıkla çıkarım. Bir ara haritadan planlamayı yapıp yolculuğun bir kısmını bu işe ayırmayı düşünüyorum.

Becerebilirsem paylaşırım :D
Olympus OMD EM10 Mark II - Silver
M.ZUIKO DIGITAL ED 12-40 mm 1:2.8 PRO
M.ZUIKO DIGITAL ED 45mm F1.8
M.ZUIKO DIGITAL ED 60mm 1:2.8 Macro Lens

Tripod: Manfrotto Pixi Evo
Çanta: LOWEPRO SLINGSHOT 200 AW
Flaş: Godox tt350o /
Manueller: Olympus 50mm f/1.8 OM Zuiko
flickrr / 500px
web adresim:
https://ilkelifoto.wordpress.com/

Kullanıcı avatarı
desandör
Müdavim Üye
Mesajlar: 279
Kayıt: Sal May 09, 2017 3:55 pm
İletişim:

Re: Olympus Live Composite ile Marmaris’ te Yıldız Pozlama. (Yıldız İzi – Star Trail)

Mesajgönderen desandör » Sal Haz 06, 2017 11:41 pm

Hocam merhaba.
Şu ” zorlanma ayarı” özelliği nasıl açıyoruz. Bende gece sahilde yıldız vs çekimi yapıyorum. Ama odaklama sorunu yaşıyorum. İstediğim sonucu elde edemedim. Veya sahildeki taşlar, deniz ve gökyüzünü hepsi birlikte çekmeye çalışıyorum ama odaklama sorunu yaşıyorum. Hangi odaklama ayarını seçmeliyim?

Kullanıcı avatarı
biunlu
Mesaj Panosu Yöneticisi
Mesajlar: 2278
Kayıt: Çrş Şub 08, 2017 9:56 pm
Konum: Denizli-Aydın
İletişim:

Re: Olympus Live Composite ile Marmaris’ te Yıldız Pozlama. (Yıldız İzi – Star Trail)

Mesajgönderen biunlu » Çrş Haz 07, 2017 12:41 am

desandör yazdı:Hocam merhaba.
Şu ” zorlanma ayarı” özelliği nasıl açıyoruz. Bende gece sahilde yıldız vs çekimi yapıyorum. Ama odaklama sorunu yaşıyorum. İstediğim sonucu elde edemedim. Veya sahildeki taşlar, deniz ve gökyüzünü hepsi birlikte çekmeye çalışıyorum ama odaklama sorunu yaşıyorum. Hangi odaklama ayarını seçmeliyim?


En önde ilgi noktası ne varsa ona, manuel (MF) netleyin derim.

Manuel Focus Zorlanma Ayarları

Dişli çark Özel menü / A / zorlanma açık yapıldıktan sonra.

Dişli çark özel menü/ D / zorlanma ayarları...

Burada renk seçeneği, renk ile boyamayı da olduğu gibi, normal, yüksek olarak ayarlayabilirsiniz.

Ben kırmızı ve yüksek olarak kullanıyorum.

Bu arada Manuel focus halkası çevrilince daha rahat odaklayın diye bir miktar dijital zoom yapar makine. Bunu o anda kadran tekerlerleği ile 3x ile yanlış hatırlamıyorsam 12x arası ayarlayabiliyorsunuz.
Olympus OMD EM10 Mark II - Silver
M.ZUIKO DIGITAL ED 12-40 mm 1:2.8 PRO
M.ZUIKO DIGITAL ED 45mm F1.8
M.ZUIKO DIGITAL ED 60mm 1:2.8 Macro Lens

Tripod: Manfrotto Pixi Evo
Çanta: LOWEPRO SLINGSHOT 200 AW
Flaş: Godox tt350o /
Manueller: Olympus 50mm f/1.8 OM Zuiko
flickrr / 500px
web adresim:
https://ilkelifoto.wordpress.com/


“Fotoğraf çekme teknikleri” sayfasına dön

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir