AI Fotoğraflar Mı Yoksa Ülfet Perdesi Altındaki Muhteşem Gerçeklik Mi?

Nasıl çektim, nasıl çekilir, nasıl çekmiş, hekimden sorma-çekenden sor demişler !.. Sorgu odasına hoş geldiniz !..

Moderatörler: biunlu, Esat Sanlav, Ubeyd

zekisofu
Müdavim Üye
Mesajlar: 339
Kayıt: Sal Kas 24, 2015 12:43 pm

AI Fotoğraflar Mı Yoksa Ülfet Perdesi Altındaki Muhteşem Gerçeklik Mi?

Mesajgönderen zekisofu » Sal Mar 28, 2023 3:58 am

Yapay zekâ ürünü fotoğrafları hatta videoları her yerde görmeye başladık. Fotoğraflardaki yapay gökyüzü, yapay manzaralar, yapay binalar, yapay insanlar...
Bütün bu "yeni" fotoğraflar bir anda gerçek gökyüzünü, gerçek doğayı, gerçek mimariyi ve gerçek insan fotoğraflarını gölgede bıraktı.

Algoritmaların oluşturduğu görüntüler mi, yoksa algoritması henüz formüle edilememiş olan doğaya ve insana ait her seferinde bizi şaşırtan fotoğraflar mı daha keyifli?

Her gün başka bir gün batımı, her gün başka bir gökyüzü, her bahar mevsiminde sanki başka bir dünya daha gözümüz önünde yaratılırken, her insan hem görüntüsü hem karakteri açısından diğerlerine benzemezken nasıl oldu da bu güzellikler alışkanlık veya aldırmazlık perdesi altında kaldı?

Ben şimdiden birbirine benzeyen estetikli yüzlerden iğrendiğim gibi az dikkatli bir gözle bakıldığında birbirine benzeyen yapay zekâ ürünü görüntülerden de sıkılmaya başladım.

Siz nasıl hissediyorsunuz?

Metehan
Üye
Mesajlar: 56
Kayıt: Sal Nis 13, 2021 8:42 pm

Re: AI Fotoğraflar Mı Yoksa Ülfet Perdesi Altındaki Muhteşem Gerçeklik Mi?

Mesajgönderen Metehan » Cum Tem 14, 2023 11:08 am

tünelin ucu çok sıkıntılı bir yere çıkacak gibi. Fotoğrafta kadrajın sağını solunu uzatıp yeni fotoğraf yaratanlar mı dersin yoksa portre malzemesi bireyin kafasını seçip şapka yerleştiren mi dersin. Bambaşka bir yere doğru gidiyor fotoğrafçılık.

Kullanıcı avatarı
webbie
Müdavim Üye
Mesajlar: 408
Kayıt: Pzt Şub 12, 2018 11:46 am
Konum: Eskişehir

Re: AI Fotoğraflar Mı Yoksa Ülfet Perdesi Altındaki Muhteşem Gerçeklik Mi?

Mesajgönderen webbie » Cum Tem 14, 2023 12:37 pm

Ben bu yapay zeka olayını biraz farklı şekilde tartışmak istiyorum.
Amerika’da, 2008-2020 yılları arasında 56.000 perakendeci kapanmış ve 670.000 kişi işini kaybetmiş. Buna karşın, aynı dönemde e-ticaretin yarattığı her 1 istihdama karşılık 4,5 kişi işinden olmuş. Dünyanın geri kalanında da durum pek farklı değil. Benim yaşadığım 290.000 nüfuslu şehirdeki GAP, Marks&Spencer gibi büyük mağazalar teker teker kapanıp, insanları çevirimiçi mağazalarına yönlendiriyor.
Aynı süreçte Jeff Bezos’un serveti 200 milyar doları ve Jack Ma’nın serveti (Çin hükümetiyle kavga etmeden önce) 60 milyar doları geçti ve bu rakamlar birçok ülkenin toplam servetinden fazla. Bu arada belirtmekte fayda var; muhtemelen hepimiz en az %20 gelir vergisi ödüyorken Bezos %0.04 ödüyor.
Boris Johnson resmi ziyaret için Washington’a gittiğinde, Bezos ile görüşmüş ve İngiltere’ye biraz daha fazla vergi ödemesini rica etmiş ama bu isteği kabul görmemişti. Kanada, Huawei’nin patronunun kızını havalimanında gözaltına almış ve uzun süre sonra serbest bırakmıştı ki Huawei’nin satışları Apple ve Samsung’u geride bıraktığı dönemde bu olay yaşandı. Sonrasında, Huawei ürünlerinin Google ürünlerini kullanması yasaklanmıştı ve hala yasak.
Konuyu çok dağıtmış gibi görünüyor olabilirim fakat okumaya devam edin, üşenmeyin; az sonra toparlanacak.
Geçtiğimiz 4 yıl boyunca Facebook hep rekor kar açıkladı. Aynı şekilde Alphabet (Google’ın çatı firması) ve Amazon da rekor karlar açıklayıp durdular. Elon Musk dünyanın en zengin ikinci insanı olduğunda Twitter’ı satın aldı.
Facebook bu yıl rekor kar açıklayamadığı için yaklaşık 15.000 kişiyi işten çıkardı çünkü işçi maliyeti gözlerine batan ilk maliyetti. Aynı şekilde Amazon, Alphabet ve Twitter da on binlere varan sayıda çalışanını işten çıkardı.
Dünyanın en zengin 4 adamına ait 4 şirket, inanılmaz karlar elde ettikleri halde, rekor kar açıklayamadıkları için 50.000 civarında insanı işten çıkarmış oldular.
Şimdi gelelim konuyla bağlantısına…
Şu anda, geleceğin meslekleri arasında en ön sıralarda hep yapay zekanın iş kollarına uygulanmasını geliştirmeye odaklı meslekler var yani diğer insanların işlerini, onların yerine yapabilecek yapay zeka geliştirme meslekleri.
Düne kadar Amazon’un iade politikasını, gönderi hızını ve maliyetlerini beğendiği için Amazon’dan alışveriş yapan on binlerce insan Amazon yüzünden işsiz kaldı çünkü Amazon neredeyse her iş kolunu ele geçirdi ki en son “Çevirimiçi hastane” işine girdi. E-ticarete girerek yollarına devam etmek zorunda kalan firmaların neredeyse tamamı Amazon’un pazaryerinde veya Ebay’de yer almak ve satışlarını buralardan yapmak zorunda çünkü tüketicinin tercihi bu siteler. Amazon’dan satış yapmak demek, satıştan elde edilen kazancın yarıdan fazlasının Amazon’a ödenmesi demek. Yani aslında bir firma kurup kendi işinizin patronu olacağınızı düşünürken Amazon’un sözleşmesiz işçisi oluyorsunuz.

Şimdi olayları bağlayalım…

Dünya eskisinden çok daha küçük ve ulaşılabilir görünse de anahtarları birkaç kişinin elinde ve bu birkaç kişi de dünyanın en güçlü iki devletinin kontrolünde. Bunlar dışındaki oyuncular sadece büyümedikleri sürece varlıklarını sürdürebiliyorlar. Aynı zamanda bu şirketler için en göze batan maliyet insanlara ödedikleri ücretler. İşte tam da bu noktada yapay zeka onları kurtaracak bir çözüm olarak öne çıkıyor. Yapay zekanın işsiz bırakacağı milyonlarca insanı görmek için uzun süre beklememize gerek kalmayacak.

Bağlantıyı bağlayayım…

Yapay zekanın kullanımı bizim masum ihtiyaçlarımızın ötesindedir ve şu anda yapay zekanın beta sürümleri geliştiriliyor. Yapay zeka ile etkileşime girdiğiniz her an aslında onun eğitimine katkıda bulunuyorsunuz. Belki öğretmebsinizdir ve fotoğrafçılıkla ilgili yapay zeka uygulamasını kullanmak sizin mesleğinize zarar vermeyecektir ama bir veteriner de öğretmenlikle ilgili yapay zeka uygulamasını kullanırken aynısını düşünüyor olacak.

Özetle, yapay zekayı küçümsemeyin. Sonunda mutlaka ama mutlaka size de zarar verecek.


“Fotoğraf çekme teknikleri” sayfasına dön

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 41 misafir

cron