Forumdaşların aksine forum isminin daha evrensel olmasının da çok etkili olmayacağını düşünmekteyim. Benzer bir başlık altında yine benzer düşüncelerimi yazmıştım, yinelemek isterim.
İlk yorumda da söylendiği gibi GH7 çıktı m43 forumunda esamesi okunmadı, ondan önce Om1, Om5 ler geldi geçti çoğumuzun umrunda olmadı. Ondan hemen önce E-P7 çıktı ve yıllardır hadi ne zaman çıkacak denilen makineydi, bu forumda bir iki yazında denk geldim başka yoktu...
Fakat bunların dışında şahsen fotoğraf ile ne kadar içli dışlı olsam da Sony A7 serisinde dahi en son ne çıktı ne oldu haberim yok, Panasonic FF olarak neler çıkardı hiç mi hiç takip etmedim. Canon Nikon Aynasız tarafında yeniden atılımlar yapıyor maruz kalma sebebiyle denk geliyorum fakat teknik anlamda yine net bir bilgi sahibi değilim.
Özetle her ne kadar fotoğrafa hevesim dinamiğim olsa da yeni makineleri takip edemiyorum.
Bunun bence temel iki sebebi var.
Birincisi duygusal sebepler ki bunun artık bir cogumuzda da olduğunu düşünmekteyim.
Alım gücünün daralması ile birlikte akıllı telefonlarınsa günümüzde son hız ilerlemesine paralel olarak fotoğraf makinesi sektörüde epey bir daraldı. Ve bu daralma ile de normal üstü fiyatlara çıkmaya başladılar. Yani hem bizlerin parası azaldı hemde fotoğraf makinelerinin fiyatları uçtu gitti. Öte yandan günümüz pazarında fotoğrafın göz ardı edilip hızlı bir sekilde bir şekilde video atılımları ile de eski kompakt makine pazarında Bir canlanma oldu. Go Pro, Ozmo Pocket vb ürünlere talep artarken değiştirilebilir lensli sistemlere talebin azaldığını düşünmekteyim. Bir çok kimse değiştirilebilir lensli ekipmana seçeneğine girmek istemiyorlar çünkü öncelikle kit lens alınıyor sonra kit lens ile istedikleri verimi alamayınca, aslında alınır fakat bilgi ve tecrübe yetersizliği ile beraber küçük sensörlü makinelerin işlem gerektirmeden direkt makineden çıkan sonuçların render sonuçlarının göz dolduruyor olması ile aynasız pazar bir çok yerde ticari faaliyet gösteren kişi veya şirketlere kaldı. Bu durumda da parası olan sıfır cihazlara yönelip dilediği makineyi alabiliyor.
İkinci sebep ise eski makinelerin halen fotoğraf veya video konusunda yeterli olması. Bugün X-T2 ve E-M1 Mark 2 bu işle hobi olarak ilgilenen kesimi hem video hemde fotoğraf tarafında tatmin edecektir. Bu bağlamda da ikinci elde insanlar ekipmanlarını alıp satıyor oradan ilerliyor.
Fakat...
Bu alım satımlar ve sonrasında yapılan makine hakkındaki sohbetler veya tartışmalar ne yazık ki bundan 5 6 sene ya da 10 sene evvelindeki gibi forumlara yansımıyor. Nesil değişti ve insanlar artık anlık cevap ve tepkisellik üzerine düşünüyorlar. Bu da bir çoğunu telegram, whatsapp, facebook, discord vb platformlara çekiyor.
Üye olma dedi yok, kaydolma veya katılma süren hızlı ve tek bir app ile dilediğin guruba erişebiliyorsun... Bu da forum kültürüne ket vuran etmenler.
Örneğin Tab S9+ kullanmaktayım ve telegram gurubu var. Anlık olarak saat başı herkes kendince bir muhabbet çeviriyor, sohbet dönüyor, insanlar konuşuyor. Fakat donanımhaberde ana konuya bakıyorum günde bir mesaj ya yazılmış ya yazılmamış. Çünkü orada bir topluluk olduğunu bilen sayısı çok çok az.
Keza facebooktan bir çok m43 gurubuna bakıyorum oldukça aktif ve paylaşımları bol guruplar var ve yine insanlar paylaşımlarını veya etkileşimlerini sosyal medya üzerinden yapmaya devam etmekteler. Bu hususta tek istisna m43turkiyenin facebook gurubu, aylardır paylaşım yok. Nedenini bilemiyorum.
Velhasıl kelam epey yazmış bulundum buraya kadar okuyanlara teşekkür ederim
Özetle Forumun adının değişmesinin yeni gelecek üyeler üzerinde bir etkisi olacağını düşünmüyorum. Artık yeni nesil ve eski nesil insanların eskiden forumlarda yaptığı paylaşımları sosyal medya platformlarında yapıyorlar. Ta ki Dpreview.com bile kapanma noktasına gelmişti. Üyelerin tepkisi üzerine devam ediyor şimdilik ve bakalım ne zaman bir gün bu siteye de tıkladığımız zaman aradığını sayfa bulunamadı diyecek...
Alternatif çözüm olarak forum üyelerinin birlikteliğinin dağılmaması adına telegram gurubu ya da whatsapp gurubu açılabilir. Eskiden açılmış ama tutmamış diye hatırlıyorum ama yeniden denemekten zarar gelmez.