ciddibiri yazdı:goodie yazdı:...
Ben de bir deneyeyim dedim ama hiç ön araştırma olmadan, bilmeden. Benimkisi Star Trail'in yandan yemişinin ilk adımı gibi olduydu
Çok zor değil ama mekan önemli işte.
Öncelikle ayın ve bulutların olmadığı bir gün seçiyoruz. Bulutların durumunu hava durumu uygulamaları söyler (%99 başarı oranıyla) ve ayın her bir günkü durumunu gösteren uygulamalar da mevcut (kesin olarak). Samanyolu da her gün gözükmeyebiliyor. Bunu da öğrenmeliyiz.
Bunlar tamamsa makineyi tripoda yerleştirip lensi en geniş açıya alıyoruz ve diyaframı da iyice açıyoruz. Lensin 35mm eşdeğeri olarak en azından 30mm olması önemli. Odağı sonsuza değil de bir kademe altına alınca daha iyi oluyor bence. Ondan sonra iso 1600'den başlayıp artırarak çeşitli denemeler yapıyoruz. Isonun kaçta olacağının kesin olmamasının sebepleri hem dünyanın farklı yerlerinde farklı pozlamalar gerekebilmesi hem de kaç saniye pozlama yapacağımızın da buna etki etmesi (daha çok bu).
Pozlama süremizi etkileyen faktör odak uzaklığımız. 35m eşdeğeri olarak en azından 30mm olmalı dememin nedenleri hem daha geniş çekim yaparsak daha güzel gözükeceği hem de pozlama süremizi daha uzun tutmamıza imkan sağlaması.
500 kuralı ve 600 kuralı diye 2 kural var. Bunlar yıldız izlerinin (star trails) belli olmaması için gereken süreleri hesaplamak için kullanılıyorlar. Kullanımları oldukça basit. Lensinizin odak uzaklığını göre crop faktörünüzle çarpıp 35mm eşdeğerini buluyorsunuz ve bu sayıyı 500 veya 600'e bölüyorsunuz. Çıkan sayı yıldız izlerinin belli olmadan önce yapabileceğiniz maksimum pozlama süresini veriyor. Mesela M43 sistemler için konuşursak; odak uzaklığınız 14mm diyelim, bu durumda 35mm eşleniği 28mm oluyor. 500/28 = 17.8 ve 600/28 = 21.4 gibi sayılar elde ediyoruz. Bu sayılara bakınca daha uzun pozlamaya imkan verdiği için 600 kuralı daha uygun gibi gözüküyor. Bu kuralı kim çıkarmış bilmiyorum ama pozlama süresinde dezavantajı olsa da 500mm kuralının daha uygun olduğunu düşünüyorum çünkü 600 kuralını kullanınca yıldız izleri biraz belli oluyor yine de. Bu yüzden 500mm kuralından devam edersek; 14mm odak uzaklığı ile yaklaşık 18 saniyelik pozlama yapmak gerekiyor. 18 saniye seçilemiyorsa 20 de yapılabilir ama dediğim gibi yıldız izleri biraz belirebilir. Makine size 15sn veya 20sn gibi seçenekler veriyorsa ve 18sn ayarlayamıyorsanız, makinenin iso başarısına da güveniyorsanız 20 saniye yerine 15 saniye yapıp isoyu biraz daha artırmak yıldız izleri konusunda daha iyi olacaktır.
Uygun ortamda 14mm, f/3.5 ve iso 3200 ile çok güzel görüntüler yakalanabilir. Diyafram için prime lensler uygun fakat onlar da pek geniş açı olmuyorlar. F/3.5 fazlasıyla yeterli yine de. Daha geniş açılı lens varsa daha da iyi tabii ki. Mesela fisheye lensler çok uygun bu konuda. 15mm civarı bir 35mm eşleniğine sahip fisheye lens ile 30 saniyelik çekim yapabiliriz ve dolayısıyla isoyu da düşürüp çok daha kaliteli bir görüntü elde ederiz. Çekimden sonra fisheye efektini yok edip geniş açıya çevirirsek 180 derecelik çekimimiz olacağı için muhteşem bir perspektif elde ederiz. Ardından detayları açığa çıkarmak için biraz photoshop kullanımı ile daha da görsellik verebiliriz. Özellikle kontrast ile oynamak iyi sonuçlar veriyor. Levels ve curves de biraz daha ileri seviye olarak kullanılabilir.
Unuttuğum bir şey var mı bilmiyorum ama prosedür bu bildiğim kadarıyla. Kendim de denemeler yaptım ve fotoğraflarda samanyolunu gördüm ama ortamda ışık kirliliği olduğu için çok net çıkmadı. Yaz bitmeden iyi bir örnek elde etmeyi düşünüyorum.