DireFire yazdı:Aslında ben belirttiğiniz extension tube'den aldım ama çok dandik olanlardan aldım. Dijital devresi olmayıp sadece uzatmaya yarayan Çin malı noname ürünlerden aldım. Taktığım zaman manuel netlemenin yanı sıra manuel pozlama yapmam gerektiğini de biliyordum fakat bir türlü düzgün sonuç alamadım. Bir ara tekrar deneyeceğim fakat biraz daha para verip daha düzgünlerinden almam sanırım daha mantıklıydı. Elle netlemeyi normal kullandığım lenslerde de oyuncak çekimlerinde oldukça kullanıyorum.
Daha önce başlık da açmıştım ama sizin bir fikriniz var mı bu benim aldığım ile sonuç alabilir miyim?
viewtopic.php?f=49&t=182
Sanırım aldığınız "boru" m43 objektiflerini "uzatmaya" yarıyor. Bu objektiflerde elle netlerken aslında eski manuel lenslerde olduğu gibi doğrudan odaklama yapamıyoruz. Bunun yerine objektifin içindeki bir step motor bizim döndürme hareketimizi cam gruplarının hareket ettirilmesini sağlamakta kullanıyor. Bu nedenle lensi döndürürken bir geribildirim alamıyorsunuz ve aldığınız "his" bence eski obj. kullanırken aldığınız "haz"ı yakalamıyor:) Ama m43 lensleriyle elle odaklama yapılmaz denemez, hatta Olympus 60 2.8 için çıkardığı son firmwarede elle odaklamayı iyileştirmeye çalışmıştı. Yİne de 80lerden kalma makro objektiflerin eline bu anlamda hala su dökemiyor.
Sizin durumunuza gelirsek sorun biraz kullandığınız objektifin ve adaptörün odak uzunluğuyla ilintili gibi. Kaç mm'lik bir lense kac mm'lik adaptörü takmıştınız? Anladığım kadarıyla kullandığınız objektifin uzunluğuna yakın bir boru uzunluğu olmuş ki hem netleme koridorunuz hem de minimum netleme mesafesi çok düşmüş. Kural olarak ne kadar uzatma kullanırsanız büyütmeyi o kadar arttırmış, ama aynı zamanda odaklama mesafesini ve net görüntü alabileceğiniz koridoruysa o kadar (nesneye ne kadar yaklaşabileceğiniz ve ondan ne kadar uzaklaşabileceğinizi belirleyen alan) kısaltmış olursunuz. Normal bir lenste netleme koridoru sonsuza giderken uzatma borusuyla sonsuza netleme kabiliyetinizi kaybedersiniz. Önceden 30 cm'den netleme yapabilrken bu defa 15-20cm'e inmek ve 35 cm'i aşmamak zorunda kalırsınız. Ayrıca boru uzadıkça ışık kaybı da artar. Genel olarak uzatma borusunu geniş açılardan ziyade odak uzunluğu daha uzun objektiflerde kullanmak daha büyük esneklik sağlar.
Tüm bunlara karşın optik açıdan bir fark getirmediği için uzatma borularını MCxx gibi çeviricilere tercih ederdim.