tlserkan yazdı:Merhaba hocam. Mimari konularla veya gezi konusunda yeni başlayanlar için yazı yazar misiniz acaba?
Bende yazın avrupa ya gideceğim inşallah ve yeni makinemle kit lensin var 14-42. Nelere dikkat etmeliyiz vs bi yazı hic fena olmaz
Ben de yukarıdakileri 14-42 R II git lens ile çektim. Git lens bu zaten götürüyor adamı ondan "git lens" diyorum
! Üstelik PL3 ile ! Eğer sizin makina yeni nesil PM2 sensörü ise işiniz daha da kolay. Ben bu konuda ders niteilğinde yazı yazabilecek yeterlilikte olduğumu sanmıyorum. Kendimin hepsi hepsi 3 tatillik tecrübelerim ve kullandığım çözümlerimden yola çıkarak birşeyler anlatmayı deneyeyim...
* En sevdiğim ve beni tripodsuz iyi sonuçlara götüren çözümler !.. Tutuş tekniği, ben bu tekniğe "gerilim tutuşu tekniği" diye bir ad verebilirim. Çok gergin olmanı lazım
! Nasıl yani ? Şöyle, makina boyuna asılı iken gövde 2 el ile kavranır ve ileri doğru itilerek gerdirilir. Baya hissedecek şekilde geriyorum. Bu şekilde elde en düşük diyaframda en net fotoları kapalı mekanlarda çekebildim.
* Kapalı mekan çekimlerinde aynı yeri en az 2, normalde 3 poz çekin derim. Kesinlikle RAW da çekin. Çünki tekrar gitme ihtimalinizin çok zor veya epey bir süre sonra olacağı bir yere gitmişken "Tüh" dememek için çekmekten hiç sakınmayın.
* Bu durumda yedek pil ve yedek hafıza kartı muhakkak gerekecektir. Bende PL3 var iken yedek pilim yoktu ve günü bitiremeden birkaç kez pili bitirdim ! Şansıma gittiğim 2 restoranda ve bir parkın dinlenme yerinde 30-40 dakika şarj edebilmiştim.
* Pozlama telafisi ile -0.7, -1.0 düşük pozlama ile kazanacağınız enstantane hızı da titrek çekmenizi önlemek için size yardımcı olacaktır. Bunu da yeri geldiğinde kullanın. RAW da çekeceğiniz için RAW'dan bu daha karanlık çıkan fotoğrafları düzeltmeniz çok kolay oluyor. Fakat dikkat -1.0 altında yani -2.0 falan pozlama extra kumlama yapıyor. O kadar inmemenizi öneririm ama belki yeni sensörde PL3'ten iyidir bu durum da... Henüz denemedim.
* Bu gibi çekimlerde genellikle geniş açı kullanacağımızdan F3.5 ile en yüksek perde hızımıza ulaşacağız zaten. Çok gerekmedikçe zum'layıp diyaframı zorunlu kısarak perde hızının düşerek titrek foto çekme ihtimalimizi yükseltmeyelim !.. Çok gerekir ise biraz crop(kesit) almak sureti ile zumlamış gibi olabiliyoruz.
* Mümkün ise şu günlerde gördüğüm Manfrotto PIXI mini tripod'u fotozeynep.com.tr 'den 60 TL.'ye almak da iç-dış mimari çekimlerde, gece uzun pozlamalarda çok işimize yarayacaktır. Hafif+ufak yapısı ile de taşınması sorun olmayacak çok faydalı bir ekipman olarak sahip olunması gerekli diye düşünüyorum.
* Işık ölçüm modlarından "spot" ölçüm de fotoğraflanacak mimari yapıdaki parlak bölgeyi hedef noktasının içine alarak çektiğinizde size extra perde hızı sağlayarak titrek çekme ihtimalinizi düşürecektir. Bu modu evde ampül fotoğrafı çekerek deneyimleyebilirsiniz. Aslında her çekimde kadraja giren görüntüdeki parlak olan bölgeyi merkez hedef noktasına alarak bu modu deneyimleyerek ne gibi durumlarda gereksinim duyabileceğinizi deneyimleyin.
* Gitmeden bu çekim tekniklerini antreman olarak deneyin.