BİSİKLET ALACAKLARA TAVSİYELER

Her telden, her daldan !.. Ben kalıplara girmem, forum bana uysun diyen ! Başlık-konu uğraşamam, yazar-çeker-giderim diyen !.. Gel vatandaş, sen de dök içini, yaz rahatla, paylaş ferahla :) Flickr fotoğraflarınız foruma eklemek için video ders - viewtopic.php?f=10&t=1262

Moderatörler: biunlu, Esat Sanlav, Ubeyd

Kullanıcı avatarı
karadagyan
Üye Budur
Mesajlar: 2548
Kayıt: Pzt Tem 06, 2015 12:51 am

BİSİKLET ALACAKLARA TAVSİYELER

Mesajgönderen karadagyan » Cum Ağu 11, 2017 12:43 am

Öncelikle deneyimlerimi kısaca aktarıp daha sonra tavsiye bölümüne geçeceğim.

Yaklaşık 4 yıldır bisiklet kullanıyorum. 33 yasında birden bire heveslenip en yakın bisikletciden city bike denen sehir bisikleti aldım. Bianchi 713 model alüminyum kadro,maşadan kilit sistemli amortisörlü ( sarsıntıyı hafifletmek için geliştirilen bir sistem amortisör üzerindeki kolu cevirerek süspaynsiyonu devre dışı bırakabiliyorsunuz. Bu yokuş çıkarken gücün amortisörde emilmemesini sağlıyor ) 21 vites yaklaşık 16 kiloya yakın bir bisikletti. İlk 2 ay her fırsatta bindim ve her seferinde 20-30km pedal cevirirdim. Birgün dizimde müthiş bir ağrı oluştu. Tekrar eden günlerde bir tur sonrası bu ağrı giderek arttı ve bir gece uyurken dizim kilitlenmiş olarak müthiş acılarla uyandım. Büyük ihtimalle aşırı zorladım dizimi. Herhangi bir doktor tedavisi görmedim. Hatta doktora bile gidip dizimdeki problem nedir diye de göstermedim. Çünkü kuzenim profosyonel bir futbolcuydu ve bana ''spor doktoruna görünmen lazım, bir ortopedist MR çektirir ve sonra da ameliyat eder gerek yok buna '' diyerek bana bir elastik sporcu bandı yolladı. Bu bandı otururken yada boş zamanlarımdaherhangi bir yere bağlayarak bacaklarımı çalıştırdım ve güçlendirdim. Ertesi yıl sadece kendimi denemek için sadece 5km lik bir sürüşle geçirdim koca sezonu ve gözlemledim ki dizimdeki problem azda olsa kendini bana hissettiriyordu. Bant ile çalışmaya devam ettim. Bu arada tanıdıgım bisikletçiler ile yaptıgım kousmalarda pek cogu kadro boyunun hatalı olabilecegini bununda dizimde problemlere yol acabilecegini söylemişlerdi. Kadro boyu, bisikletteki ağırlık vs etmenleri dikkate alarak kendime yeni bir bisiklet almaya karar verdim. ağırlığı 9kg olan GİANT ESCAPE RX3 model düz maşa 27 vites bir sehir-tur bisikleti aldım. Bu bisikletle yaklaşık 100 km yaptım ve dizimde o eski ağrılardan eser kalmadıgını farkettim.

Gelelim tavsi kısmına :)

Bisiklet almadan önce kesinlikle en az iki farklı magazaya gidin,oradaki görevli en az iki hatta 3-4 elemanla konusun ve kendinize uygun boyda bir kadro seçin. İçinize sinmeyen davranışlar görürseniz oradan değil bir başka Bisiklettiden bisikletinizi alın. Bisikletinizi kesinlikle işi bisiklet satmak olan yeşil bisiklet,aktif pedal, aslı bisiklet, kadans bisiklet gibi kurumlardan alın. Mümkünse Decahtlon son tercihiniz olsun. 100 tl fazla verin bahsettiğim yerlerden alın. Decahtlon elemanları basit bir eğitimden geçerler ve ezber konusurlar. Zaten pek çoğu bisikletten anlamazlar. Ama diğer yerlerde çalısanlar zaten bisikleti bir kültür olarak gördükleri için sizi kazıklamazlar.

Benim tavsiyem eski usul V-fren ve düz maşa ( amortisörsüz ) bisiklet alın. Mümkünse en az 21 vites alın ki yokuşlarda dişli sistemi size yardım etsin. Yeni model Disk frenler ve Amortisörler aşırı ağırlık yapıyorlar ve bunlar yokuş çıkarken adamı canından bezdriyorlar.

İnanmayın : Yok efendim disk fren daha çabuk durmanızı sağlıyor, Amortisörlü de çok konforlu oluyor gibi laflara gülün geçin. Amortisörlü bisikletler sehirler arası turlara çıkanlar için ideal. Günlük sürüşlerde hiç gerek yok bence. Şuan ki bisikletimde amortisör yok ve v-fren varki tam bir hız canavarı. Yokuş aşağı inerken tabiri caizse 27.nci vitese atıyorum ( 3X9 ) ve 70 km yi görüyorum. Durmak istedigimde cok kısa bir süre de beni durduruyorlar. ELbette disk fren daha cabuk durduruyor ama hem ağır hem pahalı hemde devamlı bakım istiyor.

Bisikleti alırken aynı kadroyu göreceksiniz ama 2-3 farklı fiyat göreceksiniz. Bunun nedeni daha güzel renklere boyanmış olması değil üzerinde kullanılan kamponet denen zincir, arka aktarıcı, ön aktarıcı, fren markası vslerin modellerine göre ucuz ve pahalı olmalarıdır.

Örneğin benim bisikletim Giant escape rx3 ve bugünki güncel fiyatı 2400 tl.

Aynı kadro üzerine kurulu olan Giant Escape ise sanırım 3000 tl... Bende var shimano altus onda var shimano ultegra.

Farkları ne bunların? Genel olarak kullanım ömrü.

Ama şu var, bende birgün parayı verip kamponetlerin seviyesini yükseltirsem benim bisikletimde aynı kıvama gelecek.

Kısa mesafe binişler için tavsiyem katlanır bisikletlerden yana tercih kullanmanız. Ama yok ben tura çıkacam derseniz kesinlikle City-Bike denen sehir-tur bisikleti almanız. MTB yani dağ bisikletleri adından da anlaşılacağı gibi amacı belli aletler. Bİr de yol-yarış bisikletleri varki aman diyim :) İstanbulda çok kullanan var bunları ama ben güvenlik açısından tavsiye etmiyorum. Malum memleketin yolları ve trafik canavarları meshur.

Bisiklet aldıktan sonra alacagınız ilk sey yeni bir sele, yeni bir gidon, yeni bir zincir vs olmasın. Önce kaskınızı alın. Kask ve bisiklet gözlüğü ( sakın cam gözlük takmayın ) önceliğiniz olsun. Mutlaka güçlü bir ön-arka aydınlatma sisteminiz olsun. Bisiklete eşya tasırım, yük taşırım gibi maksadınız varsa bence iyi bir sırt çantası alın. Suluğunuz, içeceğiniz, yiyeceginiz, tamir ve sağlık kitleriniz sırt cantanızda dursun, bisiklete ekstra ağırlık bindirmeyin, ağırlık sırtınıza binsin.

Bisiklet üzerinde ekipman değişikliği yapacağınız zamanda alacağınız ilk sey iyi bir lastik olsun. İyi lastik patlamaya karşı dirençli, yol tutuşu mükemmel ve en önemlisi de olabildigince hafif olsun.

Bisiklet sürerken yanınıza alacagınız bir diğer önemli şeyde aynasız fotograf makinanız olsun. Olympus olur, panasonic olur, fuji olur. Ne olursa olur yani :)

Şİmdi güvenle bisiklet alış verişinizi yapabilirsiniz :)
olympus 12-40 pro,40-150pro,60mm makro,17mm f2.8,45mm f1.8vs vs em1,em5,em10,em5mii,ep5 ...hepsini kullandım...
esekherifhakareti

ardabaranburcak
Üye
Mesajlar: 164
Kayıt: Pzr Kas 27, 2016 7:09 pm

Re: BİSİKLET ALACAKLARA TAVSİYELER

Mesajgönderen ardabaranburcak » Cum Ağu 11, 2017 9:59 am

Bisiklet alırken vites konusunda dikkat edilmesi gereken asıl nokta vites sayısı değil de çarkların diş oranları. Örneğin benim bisikletimin aynakolu 28-38-48 dişe sahip 3 çarktan oluşuyor. Yol bisikletlerinde ise(istisnalar hariç) aynakolda üç yerine iki yaprak bulunuyor. Bunun sebebi ağırlığı azaltmak ve yol bisikletçilerinin üçüncü küçük çarka zaten ihtiyaç duymaması.

Komponentler hakkında da tabii ki kullanım ömürleri arasinda fark oluşuyor ama fiyat farkının asıl sebebi ağırlık ve yeni teknoloji. Mesela Shimano markası seri dışı komponentler dışında alt seri çıkarmaz, yeni bir en üst seri geliştirdiğinde her bir seri eski serideki bir üstünün özelliklerini alır. Örneğin şu an kullanılan Ultegra bir zamanların Dura-Ace'idir.

Bir de yol bisikletlerini güvenlik açısından önermemişsiniz ama mazgallara lastik girme ihtimali dışında fark yarattığını düşünmüyorum. Bu sorun da şu ana dek gözlemleyebildiğim kadarıyla İstanbul'da çözülmüş görünüyor. Ayrıca yol bisikletleri hafiflik ve farklı el tutuş pozisyonları nedeniyle her gün işe/okula gidecek kullanıcılar için daha avantajlı ve rahat olur.

Bisiklette yapılacak ilk yükseltme de mevcut lastiklerinizle patlak sıkıntısı oluyorsa tabii ki lastik ama sürüş performansınızı ve keyfinizi arttırmak istiyorsanız vites seti falan değil jant seti. İyi jant setleri biraz yuksek fiyatlıdır ama akıcılığı ciddi oranda geliştirir.

Koruma ekipmanlarından sonra bence ilk almanız gereken ise matara. Neden matara alayım ki yanıma şişe alırım hem de daha büyük diye düşünmeyin. Akrobasi uzmanı değilseniz bisikleti sürdüğünüz sırada şişenin kapağını açıp su içemezsiniz. Bisiklet sürerken kaybettiginiz suyun en az %70 civarını geri almak özellikle bu sıcak günlerde çok önemli. Tabii ki bisikleti ulaşım ya da performans amaçlı kullanmıyorsanız durup su içebilirsiniz ama bu sizi hem yavaşlatır hem de yorar. Yeterli miktarda su tüketmenizin de önüne geçebilir.

Bisikletle yanınızda taşımanız gerekenler varsa mümkünse çanta değil de bagaj kullanın. Çünkü çanta hem agri yapabiliyor hem de bulunduğu bölgeyi aşırı derecede terletiyor.

Ben de bir Merida Speeder 100 2015 kullanıcısıyım bisikleti Mayıs ayında 1775 liraya aldım. Asıl niyetim Speeder 200'dü ama fiyatı 2400 liraydı ve değecek bir fark olduğunu düşünmüyorum. Zaten boylece diğer malzemelere kalan bütçem de artmış oldu. Önemli olan bisikletinizi alıp detaylara fazla takılmadan kullanmak. Asıl önemli olan bisikletin kadrosu. Komponentleri en yüksek serilerden olup da kadro geometrileri ve kalitesi iyi olmayan bisikletleri almayın.

Bu günlerde 20-25 sene önceden kalma bir bisikleti restore etmeye çalışıyorum. Bittiğinde fotoğraflarını yükleyebilirim.

Ayrıca duymayanlara duyurayım 10 Eylül'de İstanbul'da Riva'dan Marmaracık'a üçüncü köprüyü kullanarak amatörlere açık bir tur/yarış var. Boğaz köprülerinden gecme şansı çok sık olmuyor, katılabileceklere öneririm.



HUAWEI VNS-L31 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

ardabaranburcak
Üye
Mesajlar: 164
Kayıt: Pzr Kas 27, 2016 7:09 pm

Re: BİSİKLET ALACAKLARA TAVSİYELER

Mesajgönderen ardabaranburcak » Cum Ağu 11, 2017 10:02 am

Bir de yanınızda yama takımı ve yedek iç lastik bulundurmayı unutmayın.

HUAWEI VNS-L31 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

daniska
Müdavim Üye
Mesajlar: 430
Kayıt: Pzt Şub 20, 2017 11:04 am
Konum: Izmir
İletişim:

Re: BİSİKLET ALACAKLARA TAVSİYELER

Mesajgönderen daniska » Pzt Ağu 14, 2017 12:00 am

çok güzel paylaşımlar olmuş, bende yeniden bisiklete başlayan biri olarak tavsiyelerinize katılıyorum, sırt çantası yerine bencede bagaj kullanın. Ciddi terleme durumu oluyor. Çok amatör şekilde biniyorum ben. Kron TX 150 model başlangıç bisikletini ikinci el olarak aldım geçen sene. Yakın arkadaşlarımda çok daha iyi bisikletler var, Benim gibi çok amatör moddaysanız fark yok aralarında. Alüminyum kadro olsun. Şimdiki aklım olsa ama MTB alırdım. Neden derseniz, yol tutuşu açısından ve özellikle benim gibi sürdüğünü yolların çoğu Arnavut kaldırımıysa düşme riskiniz MTB de çok daha az. Ama enerji kaybı fazla tabiki

Dijital:Olympus OM-D E-M5 Mark II, Lumix DMC-FT4.
Panasonic 8mm f/3.5, Panasonic G X PZ 45-175mm f4.0-5.6.
Olympus 17mm f/1.8, Olympus 45mm f/1.8.

Analog: Olympus OM-4 Ti Titanium Champagne, Nikon F75, Pentax MZ-5.
Oly Auto-W 28mm f/2.8, Oly Auto-S 50mm f/1.4, Oly Auto-T 135mm f/2.8.
Helios 81H 53mm f/2.0, Nikon 50mm 1.4D, SMC Pentax-FA 28-70mm f/4 AL.

Aksesuar: Oly HLD-8G Grip, Olympus CSS-S104L Askı.
Manfrotto 785B, Slik Mini Pro II, Tenba DNA 8, Lowepro Photo Hatchback 22L

flickr

Instagram

o_an
Müdavim Üye
Mesajlar: 321
Kayıt: Sal May 05, 2015 7:28 pm

Re: BİSİKLET ALACAKLARA TAVSİYELER

Mesajgönderen o_an » Pzt Ağu 14, 2017 1:30 am

Katlanırdan çok memnunum çok pratik ama şehir bisikletleride çok hoşuma gidiyor. Özellikle klasik hatlara sahip olanlar. mesela gazelle diye bir marka var çok hoş tasarımlara sahip, bahçeli bir evim olsaydı denerdim apartman olunca hayeller çöpe..

ardabaranburcak
Üye
Mesajlar: 164
Kayıt: Pzr Kas 27, 2016 7:09 pm

Re: BİSİKLET ALACAKLARA TAVSİYELER

Mesajgönderen ardabaranburcak » Pzt Ağu 14, 2017 1:38 am

Uygun yeriniz varsa dikine bisiklet asılabilen duvara asma aparatlarından alabilirsiniz. Oldukça az yer kaplıyor.


“Serbest Kürsü” sayfasına dön

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 9 misafir

cron