agrandizör nedir?

Her telden, her daldan !.. Ben kalıplara girmem, forum bana uysun diyen ! Başlık-konu uğraşamam, yazar-çeker-giderim diyen !.. Gel vatandaş, sen de dök içini, yaz rahatla, paylaş ferahla :) Flickr fotoğraflarınız foruma eklemek için video ders - viewtopic.php?f=10&t=1262

Moderatörler: biunlu, Esat Sanlav, Ubeyd

Kullanıcı avatarı
mfaslan
Üye
Mesajlar: 53
Kayıt: Cum Haz 10, 2016 2:07 pm

agrandizör nedir?

Mesajgönderen mfaslan » Pzt Kas 12, 2018 8:48 am

merhabalar,

fotoğrafçılıkla ilgileniyoruz diye iş yerimde birisi bir soru sordu "bir fotoğrafın argandizör baskı olduğu anlaşılır mı?"

ben de agrandizör hakkında pek bilgim olmadığını fark ettim, sadece projeksiyon esaslı bir baskı aleti olarak biliyorum o kadar.

bu nedenle sizlerden bilgi almak istedim, cevaplayan olursa şimdiden teşekkür ederim.

1. agrandizör baskıya neden ihtiyaç duyulur? Stüdyo baskı makineleri olmadan önce hep mi agrandizör kullanılırdı? Baskı makineleri icat olunca gerek kalmadı mı?
2. diğer baskı türlerinden farkı nedir?
3. bir fotoğrafın agrandizör ile basıldığı anlaşılır mı?
Em10 Mark II
Em5 Mark II
Oly 60mm Macro, Oly 45mm f1.8, Pana 12-32mm f3.5-5.6, Pana 14-140mm f3.5-5.6

Kullanıcı avatarı
ciddibiri
Mesaj Panosu Yöneticisi
Mesajlar: 9050
Kayıt: Pzt Nis 06, 2015 6:57 pm
İletişim:

Re: agrandizör nedir?

Mesajgönderen ciddibiri » Çrş Kas 14, 2018 2:08 am

Benim bildiğim bir şey değil. Tarihi bir şey ise zaten tarihi ile geriye dönük alakam olmadı pek. Güncel şeyleri takip etmeye yetişemiyorum ki zaten.
INSTAGRAM : https://www.instagram.com/ciddiyibiri/ - flickr adresimiz - https://www.flickr.com/groups/m43turkiye/ - flickr kullanımına dair faydalı bilgiler - viewtopic.php?f=10&t=32 - Kişisel flickr : https://flickrock.com/ciddi - B L O G U M http://fotoptik.blogspot.com
-
Ekipmanlarım : E-P5 , OM-D E-M10 - 14-42mm. R II, 14-150 II, 25mm. F1.8, 60mm. F2.8 makro (Vivitar 75-205mm. tele, Olympus OM 50mm. F1.8, Carl Zeiss Jena 135mm. F3.5, Helios 44M-6 58mm. F2.0)
-
Tamrac Velocity 5766 çanta , Transcend TS RDF8K USB3.0 kart okuyucu, Sandisk SDHC UHS-I 45mb/s kart , Manfrotto PIXI mini tripod

sgtab1
Sağlam Üye
Mesajlar: 838
Kayıt: Prş May 14, 2015 7:09 pm

Re: agrandizör nedir?

Mesajgönderen sgtab1 » Çrş Kas 14, 2018 10:26 am

mfaslan yazdı:...


Merhaba
Negatif filmleri fotograf kagidina basmak icin kullanilan alettir. Negatif filmlerin kagidin ustundeki kimyasallar sayesinde pozitif hale donusturulme islemi icin kullanilan bir alet de denilebilinir. Ust kismi metal ve icinde lamba ve alt kisminda mercek olan kapsule benzeyen bir sekli vardir. Kullanim sekli ozet olarak soyle; fotograf makinasindan cikardiginiz negatif filmleri isik sizmayan kranlik odada (cok dusuk kirmizi isik kullaniliyor) kimyasal banyoda (renkli filmler icin 3 - 4 ayri banyolama oluyor) yikiyorsunuz, Banyolanmis filmleri kurutuyorsunuz. Yine karanlik odada filmleri basacaginiz kagit boyutunu secip, filmi agrandizorun film bolumune yerlestiriyorsunuz, Film bolumunun ust tarafinda lamba , filmin alt tarafinda mercek kaliyor. Film karesinin goruntusunu boyutunu sectiginiz fotograf kagidinin uzerine net ve tam olarak dusmesi icin bir sablon yardimi ile argandizoru yukari yada assagiya dogru ,fotograf kagidini saga, sola yada disari, iceriye dogru ayarliyorsunuz. Bu islemi yaparken isik sizmamasi icin lambanin onunde kirmizi renkte bir filtre var. Netlik ve boyut islemlerini ayarladiktan sonra fotograf kagidini sablonun oldugu yere hizlica yerlestirip , kirmizi renkteki filitreyi saga yada sola dondurerek filmin goruntusunu fotograf kagidinin uzerine dusmesini sagliyorsunuz. Bu sure fotograf kagidinin ozelligine gore degisiyor (Eger bastiginiz negatif film ve baski kagidiniz renkli ise ve basmak istediginiz fotografta renk effektleri istiyorsaniz renkli filtreler kullanilarak renk effektleri bu asamada ilave edilebilinir) Daha sonra kirmizi filitreyi hizlica tekrar kapatiyorsunuz. Ustune fotograf goruntusunu dusurdugunuz kagidi 2-3 farkli kimyasal banyoya sokuyorsunuz. Bu banyolarda kagida dokunmadan kimyasallarin kaplarini sallayarak yapiyorsunuz. Cunku Kagidin ustundeki ham goruntu bu kimyasal banyolar sayesinde kalici hale geliyor Bu yuzden el sormemeniz onemli. ikinci yaptiginiz banyodan sonra artik film kareniz hem film kagidinin ustunde gorunur ve hem de kalici hale geliyor. Sonra bu islak fotograf kagitlarini camasir gibi iplere mandal ile asiyorsunuz. Bu fotograf kagitlarinin hizlica kurutulmasi ve parlak olmasi icin fotograf studyolarinda isitilmis bir silindir merdaneden gecirilerek islem tamamlaniyordu.

NOT : Argandizor negatif filmler icin kullanilir. Pozif filmlerden kagida baski yapiliyor ama bildigim kadari ile argandizor ile yapilmiyor. Pozitif filmlere dia adi verilir. Dialarin banyolari farkli oldugundan hem pahali hem de islevsel olarak farklidir. Pozitif yani Dia filmler banyo edildikten sonra filmin boyutlarina gore birer kasete yerlestirilir. Projeksiyon cihazinin yardimi ile pozitif filmin goruntusu bir perde yada duvara yansitilir. Bunu simdiki bilgisayara baglanan projeksiyon cihazi ile ayni mantiga sahip oldugunu dusunebilirsiniz. Projeksiyon cihazindaki kaset yerlestirme bolumune bu pozitif filmler sokulup cikartiliyordu daha sonra teknoloji ilerleyince bu kasetlenmis filmler simit seklinde yuvarlak bir buyuk kartusa yada dikdortgen buyuk bir kartusa tek tek yerlestirilerek projeksiyon cihazinin icine konuluyordu. Projeksiyon makinasi filmleri mekanik olarak degistiriyordu. Ama sistem cok sesli calisiyordu. Dia filmler ve banyolamalari pahali oldugu bir cok kisi banyolama isi icin yurtdisina gonderiyordu filmlerini.

Argandizor ile yapilan baskilar kimyasal bir islemden sonra gorunur hale gelir. Diger baskilar bir yazici sayesinde yada offset baski (matbaa) ciktisidir. Bir fotografin argandizor ile yapilip yapilmadigi uzmanlar tarafindan gumus iyodur yada gumus bromur emisyonu kullanildigindan kolayca anlasilir. Renkli fotograf kagitlarinin argandizorde ne kadar fotograf goruntusunun kalma suresi onemlidir ama siyah beyaz baskida bu duyarlilik yoktur. Argandizor ile basilan bir cok ozellikte fotograf kagidi tipleri vardi . Benim hatirladigim sadece kagit olanlar ve kagit ve plastik icerikli olanlar. Bugunku gibi parlak, yari parlak ve mat tipleri vardi.
Pozitif filmden de baski alinan kagitlar vardi. Pozif filmlerden matbaa ve reklam, gazete islerinde kullaniliyordu. Yani direkt baski denilebilinir.
Gunumuz teknolojisi ile baskilar lazer yazici, murekkepli yazici, termal yazici v.s. dedigimiz aletler ile yapiliyor. Murekkepli yazici ile yapilan basim kimyasal basimdan cok daha dayaniksiz. Bir yerde okumustum kimyasal baski 150 - 200 sene dayanikli oldugu soyleniyordu.

Sorunuzun cevabi ; Eger elinizdeki fotografi bir koklu ve eski bir fotograf stuyosuna yada fotograf laboratuvarina gotururseniz size argandizor yardimi ile yada baska bir teknik ile basildigini kolaylikla soyleyebilirler.


2. NOT : Unutmus oldugum, eksik yazdigim yada hatali bir sey varsa uyariniz lutfen cunku cok uzun sure gecti aklimda kalan bunlar benim.
Olympus OM-D E-M5, Olympus M.Zuiko Digital ED 12-50mm f/3.5-6.3 EZ Lens.


Gecmiste yaptiklarimi geriye donup degisteremem, ama su anda ileriye yonelik her seyi hedefleyebilirim.

Kullanıcı avatarı
mfaslan
Üye
Mesajlar: 53
Kayıt: Cum Haz 10, 2016 2:07 pm

Re: agrandizör nedir?

Mesajgönderen mfaslan » Cum Kas 16, 2018 6:21 pm

Üstadım detaylı ve uzun cevabınız için teşekkür ederim. Zahmet etmişsiniz. Çok faydalı oldu sağolun.
Hürmetler.
Em10 Mark II
Em5 Mark II
Oly 60mm Macro, Oly 45mm f1.8, Pana 12-32mm f3.5-5.6, Pana 14-140mm f3.5-5.6


“Serbest Kürsü” sayfasına dön

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 2 misafir

cron