Bir süre önce M43 sistemde kalmak için çıktığım son savaşta kullandığım f1.2 pro lenslerden bahsetmiştim.
http://www.m43turkiye.com/viewtopic.php?f=87&t=5793
Özellikle m43 gövdelerin Panasonic G9 dahil, iyi ışıkta bile, noise üretmesi, kumlama ve fotoğraflardaki "sığlık" yani resolution eksikliği çok uzun süredir video işleri için keyifle kullandığım bu sistemden beni tam kare sistemlere geçme konusunda ciddi ciddi düşündürdü. Yada düşün-dürttü!
Sonuç itibariyle; lensler çok iyi olsa da maalesef makine gövdeleri bir türlü istediğim fotoğraf görüntü kalitesini veremedi.
Ama M43 sisteme son darbeyi vuracak olanın ise Tamron marka bir lens olacağı hiç aklıma gelmezdi
Yukarıdaki yazıda "Başka alternatif ne olabilir?
Geniş açıdan portre açısına kadar yani tam kare olarak 14mm, 35mm, 50mm ile 85mm aralığında tam kare aynasız bir gövdeyi kullanmak ve telefoto içim m43 sistem ve bilhassa pana-leica 100-400 en ideal sistem olur" demiştim.
Evet Tamron, tam kare 35-150 f2 - 2.8 bir lens üretmiş. Bendeki Oly 17mm f1.2, Pana-leica 42.5 f1.2 ve Oly 75mm f1.8 üç lensin lensin tak çıkar yaptığı işi tek başına yapıyor. Yanına da tam kare 14mm bir lens koyunca dört lens yerine iki lensle gezme imkanı doğdu.
Zaten beni fotoğraf anlamında m43 sistemde tutan bu üç lensti. Üstelik bu saydığım üç lensin toplam fiyatı 100 bin lira civarındayken, Tamron 35-150 lens 60 bin lira.
Gelelim gövde işine. İki tane panasonic g9 gövde almıştım forumdaki sevgili dostlardan. Onları verdim yerine sony a7R iii aldım. 42mpx sensoru olan model. İşte bu biraz canımı sıkmadı değil. Lakin hafif kompakt olmak için tasarlanan m43 sistemin gövdeleri, ironik olarak Sony gövdelerden daha büyük hale gelmişti.
Bir an, Panasonic g9 ii modelini alayım, belki lensleri kurtarırım dedim ama o da 70 bin liradan satılıyor. Artık bize oyun oynayacak fazla bir alan kalmamıştı anlayacağınız.
Sonuç olarak, toplam sahip olma maliyeti aynı ama görüntü kalitesi çok daha iyi olan ve daha taşınabilir, ve lensleri tak çıkar olmadan kullanılabileceğim çok daha pratik tam kare sisteme geçtim.
Kameranın üzerinde Tamron 35-150, küçük bir çanta ve içinde 14 mm ultra geniş açı lensle m43 sistemin gerçek ruhunu yaşatıyorum.
Bakalım yaz gelince telefoto tarafında ne yapacağım?
Not: Sony gövdeleri g9 a göre kötü ve menüsü oyuncak kamera menüsü gibi. Ama neticede bana makine gövdesi değil, çektiği fotoğraflar lazım.
Not 2: Video işlerinde gh6 veya g9 ii ye ikibin dolar vermektense a7siii almak daha mantıklı geliyor.
Not 3: Bu kıyaslamayı üst düzey kalite gerektiren işler için yaptım. Kişisel ve sanatsal keyif için yapılan fotoğrafçılık ve video işleri için tavsiyem yine m43 sistem olur. Çünkü orta seviyede çok ucuz.
Sevgiyle kalın