Aşağıda Panasonic'in sabit odaklı lensleriyle ilgili yorumlarım var. Bunlar kişisel olarak kullandığım lensler, kullanmadıklarımı yazmadım.
14mm f2.5: Ufacık fıçıcık içi dolu turşucuk. Galiba ciddi sistemler içinde (Canikon, Sony A ve E, Samsung, Fuji, Pentax vs..) en ufak otomatik odaklı lens bu. Gövde kapağı kadar birşey. f2.5 çok geniş diyafram olmasa da çoğu zaman yeterli oluyor. f2.5'ta köşeden köşeye iyi değil ama orta bölgeler bayağı iyi, f4'te çok iyi oluyor, f5.6'da herkesi memnun eder. Optiği bir Zeiss 100mm f2.0 makro kadar süper değil, yani "en en iyisi olsun" diyorsanız alacağınız lens bu değil AMA inanılmaz ufak oluşu ve çok yeterli optiği, sessiz ve hızlı odaklaması çok çekici. Birkaç gün önce Leica 15mm f1.7 (aşağıda onu da yazdım) sattım. Bu Leica'yı satmadan önce "Pana 14mm mi Leica 15mm mi?" diye çok düşündüm, sonra 14mm'yi elimde tuttum Ki optik ve mekanik olarak Leica daha iyi. Sanıyorum bozulana kadar da satmam bu lensi. Gömlek cebini geç, cüzdanımda bile taşıdım bu lensi
Leica 15mm f1.7: GM5 ile kit olarak almıştım. Mekanik olarak çok iyi, kontrastı çok yüksek ve keskinlik olarak yeterli. Aynen yukarıdaki 14mm gibi, "en keskini benimki olmalı" diyenler uzak dursun çünkü f4-5.6'da bile mükemmel olmuyor (Leica 42.5 mm f1.2 OIS mükemmel mesela). AMA, f1.7 çok faydalı, odaklaması hızlı ve sessiz, f1.7'de bile kontrast yüksek. Bu lens ile çektiğim fotoğrafların hepsini beğendim (belki 500 civarı), belki Leica'nın büyüsü vardır 15mm açısı bana uygun gelmedi nedense, ama kişisel tercih tabi. Sokak için GM1 ve GM5 ile çok iyi ikili oluyorlar, hem süper sessiz hem f1.7 hem Leica. Diğer taraftan fiyatına bakınca gözüm hep 14mm veya 20mm'ye kayıyor ki bence optik-mekanik olarak ikisinden de iyi (mesela bokeh). Panasonic gövdelerde diyaframı da lens üzerinden manuel olarak değiştirebiliyorsunuz, bu da ayrı bir güzellik
Panasonic 20mm f1.7: Her m4/3 kullanıcı bu lense en az bir kere dokunmuştur herhalde Optiği çok iyi, kendi ufacık ve hafif. Bence 2 derdi var: Biraz sesli ve yavaş odaklama ve bokeh. Bokehi çok çok iyi değil, biraz sert diyebilirim. Odaklaması da hafif "bızz bızz" yapıyor, aşırı sesli değil ama sessiz bir odada duyuluyor ve odaklama hızı en hızlı m4/3 lenslerin gerisinde. Olympus gövdelerde bantlaşma yaptığı söyleniyor (ben görmedim). Bunun yeni versiyonu da çıktı (sonunda "II" rakamı var). Sanıyorum aralarındaki en büyük fark yeni versiyonun karşıdan gelen ışığa daha dirençli olması, keskinlik ve odak motoru aynı. Ufak gövdelerle de çok rahat kullanılan bir lens. Tam karede 40mm'ye denk geliyor ki benim sevdiğim bir açı, bence 35mm biraz geniş ve 50mm de biraz dar kalıyor, nedense 40mm bana daha sıcak geliyor. Tabi kişisel tercih.
Leica 45mm f2.8 OIS macro: Tam karede 90mm'ye denk gelen bir makro lens. OIS sayesinde Panasonic gövdelerde de rahatlıkla kullanılabilir. Hemen her makro lens kadar keskin ve kontrastlı, odaklaması orta hızda, OIS 2-3 durak arası etkili. Arada portre lens olarak da kullanılabilir. Makro performansını beğendim. Sonradan daha uygun fiyata Olympus 60mm f2.8 aldığım için bunu sattım. Açıkçası Olympus 60mm'yi bir miktar daha beğendim. Olympus kıl kadar daha keskin, daha fazla odaklıyor, daha ucuz, odak mesafesi daha fazla, toz-nem geçirmez ve odak mesafesi limitleyicisi var. Panasonic gövdeniz varsa OIS yüzünden bunu alın derim, Olympus kullananlar içim belki Olympus 60mm ile daha uygun.